Belçika Vizesi Nasıl Yapılır?
Belçika vizesi için gerekli evraklar 2020, çalışan, şirket sahipleri, emekli, çiftçi, öğrenci ve reşit olmayanlar için gerekli belgeler.Belçika’ya seyahat edebilmek için Türk vatandaşlarının pasaportlarının olması ve vize işlemlerini yerine getirmeleri zorunludur. Belçika vizesi almak için öncelikle İstanbul ya da Ankara’da bulunan konsolosluklardan randevu alınmalıdır. Resmi vize başvuru merkezleri üzerinden de başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir.
Bize Ulaşın
Hemen arayın veya başvuru formunu doldurun. Danışmanlarımız vize başvuru sürecinizi başlatsın.
Randevunuzu Alın
Danışmanlarımız konsolosluktan randevunuzu alsın ve gerekli işlemleri tamamlasın.
Evraklarınızı Hazırlayalım
Vize başvurunuz için gereken tüm belge ve formları kurallara uygun şekilde biz dolduralım.
Vizeniz Onaylansın
Vizeniz onaylandıktan sonra, Vize Başvuru Merkezi’nden pasaportunuzu teslim alın.
Soru & Cevap
Belçika vizesi çıkma süresi ortalama 15 gün olarak belirlenmiştir. Yoğunluk olmaması durumunda, özellikle turist vizeleri 7 iş günü içerisinde sonuçlanır. Vizenin hızlı bir şekilde çıkması için istenen tüm evrakların tamamlanmasında fayda vardır. Resmi tatillerde ve yoğunluk olması durumunda vize sonuçlanma süreleri uzar. Bu nedenle seyahatten en az 1 ay öncesinde vize randevusu alınmalıdır.
Schengen ülkeleri arasında yer alan Belçika’ya gidebilmek için Schengen vize başvurusu yapılabilir. Vizenin onaylanması durumunda ise Malta, Norveç, Almanya, Fransa, İtalya, Estonya gibi ülkelere seyahat edilebilir. Tek gidişli ya da çok gidişli vize başvurusu yapanlar, Belçika üzerinden anlaşmalı tüm Avrupa ülkelerini ziyaret edebilirler. Özellikle yeşil pasaport sahipleri, 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde Belçika ve diğer Avrupa ülkelerine gidebilirler.
Belçika vizesi randevusu almak için konsolosluklar ve başvuru merkezleri tercih edilir. Ankara ve İstanbul’da bulunan Konsolosluk binaları aracılığı ile randevu alınabilir. Kısa süreli vize başvurularında ise konsolosluklar şahsen başvuruları kabul etmedikleri için resmi merkezlerden yapılmalıdır. Vize randevusunun seyahatten en az 30 gün önce alınması, sürecin daha iyi bir şekilde tamamlanmasına destek verir.
Belçika vizesi alırken, vatandaşların dil bilgisinin ölçülmesi için sözlü mülakata çağrılabilirler. Flemenkçe, Almanca ya da İngilizce dillerinden bir tanesi konusunda bilgi sahibi olanlar, sözlü mülakatı tamamlayarak vize alma hakkı elde ederler. Mülakatlar konsolosluk görevlileri tarafından gerçekleştirilir. Yarım saatlik mülakat sürecinde belirlenen yabancı dillerden birisi ile kendilerini en iyi şekilde ifade edenlerin vize süreçleri olumlu sonuçlanır.
Belçika’ya uzun süreli vize alınması durumunda, vatandaşlar oturma hakkı da elde ederler. Schengen vizesi alanlar, Belçika’da en fazla 90 gün yaşama fırsatına sahiplerdir. Daha uzun süreli Schengen vizesi başvurusu yapanlar ise en fazla 1 yıl süre ile Belçika’da kalabilirler. Uzun süreli vize taleplerinin onaylanma süreci de en az 45 gün şeklinde belirlenmiştir. Vize evraklarını tamamlayanlar, olumlu sonuçlanması halinde Belçika’da daha uzun süre yaşayabilirler. Belçika Konsolosluğu ve Belçika Büyükelçiliği vize uzatma işlemleri sırasında vatandaşlardan, aylık gelir belgesi ve sigorta dökümü talep eder. Uzun süreli vize alınabilmesi adına vatandaşların sicil kayıtlarının da temiz olması gerekir. Uzun süreli vize işlemleri iki ülke arasındaki ilişkilere göre değişiklik gösterir.
Belçika’ya en erken turist vizesi çıkar. 5 ile 7 iş günü arasında turist vizesi sonuçlandığı için vatandaşlar kolaylıkla seyahat edebilirler. Vize çıkma süreleri kısa olsa da yoğunluk yaşanması durumunda turist vizesi de 15 gün gecikme ile çıkabilir. Bu noktada seyahate çıkacak olanların mağduriyet yaşamamak adına en az 30 gün öncesinden vize randevusu almaları ve başvuru yapmaları faydalarına olacaktır.
Belçika’ya acil vize hizmeti bulunmaz. Belçika’da yaşayan aileleri ile ilgili problemleri olan ya da acil iş seyahati gerçekleştirmek isteyenler, vize başvurusunda bulunarak en az 5 iş günü beklemek zorundadırlar. Acil vize gibi bir hizmet olmadığından dolayı, turist, ticari ya da aile ziyareti vize başvurularının onaylanması gerekir. Vatandaşlar tüm evraklarını tamamlamış olsalar bile başvuruları en az 5 iş günü içerisinde sonuçlanır.
Belçika’ya ekspres vize yoktur. Bu tür ekspres ya da acil vizeler, bazı Avrupa ülkelerinde geçerlidir. Belçika ise belirtilen ülkelere dahil değildir. Ekspres vize olmadığı için seyahat edeceklerin, tüm belgeleri tamamlamaları ve vize başvurularını gerçekleştirmeleri önemlidir. Vize tipine göre başvuru en kısa sürede yanıtlanır. Yeşil, siyah ve gri pasaportu olanlar, vize beklemeden seyahat etme fırsatına sahiplerdir.
Belçika vizesi alabilmek için öncelikli olarak randevu almak gerekir. Belçika İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Belçika Büyükelçiliği aracılığıyla vize başvurusu yapılır. Kısa süreli seyahatlerde ise vize başvuru merkezleri vatandaşlara yardımcı olur. Başvuru işlemleri sırasında kişisel bilgilerin ve vize türünün belirtilmesi yeterlidir. Vatandaşlar parmak izi vererek aynı zamanda sözlü mülakata katılmak zorundadırlar.
Belçika vizesi işlemleri sırasında, belgelerde hata olması durumunda ekstra evrak istenir. Evrakların güncel olmaması durumunda vatandaşlardan yeni belgeler talep edilir. Aynı şekilde davetiye mektubunun da orijinal olmaması halinde vizenin onaylanma süreci uzar. Bu nedenle evrakları tamamlarken dikkatli olmakta fayda vardır.
Yeşil ve gri pasaport ile Belçika’ya seyahat edilebilir. Belirtilen pasaportları olan vatandaşlar, devlet memuru statüsünde oldukları için vizesiz Avrupa ülkelerine gidebilirler. Yeşil pasaport sahipleri, en fazla 90 günlük süre ile Belçika’da kalabilir. Pasaportların kullanılabilmesi adına ise seyahatten sonra da en az 3 ay geçerli olması dikkat edilmesi gereken unsurlar arasındadır.