Avusturya Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Avusturya vizesi için gerekli evraklar 2020, çalışan, şirket sahipleri, emekli, çiftçi, öğrenci ve reşit olmayanlar için gerekli belgeler. Pasaport sahibi vatandaşlar, gerekli şartları yerine getirdiklerinde ve vize süreçlerini başarı ile geçtiklerinde Türkiye’den Avusturya’ya gidebilirler. Avusturya vizesi almak için İstanbul ve Ankara’da bulunan Konsolosluklara başvuru yapılır. Pasaport türüne göre vize süreçleri de değişiklik gösterir. Yeşil ve gri pasaport sahipleri vizesiz 90 güne kadar Avusturya’ya seyahat etme hakkına sahiplerdir.
Bize Ulaşın
Hemen arayın veya başvuru formunu doldurun. Danışmanlarımız vize başvuru sürecinizi başlatsın.
Randevunuzu Alın
Danışmanlarımız konsolosluktan randevunuzu alsın ve gerekli işlemleri tamamlasın.
Evraklarınızı Hazırlayalım
Vize başvurunuz için gereken tüm belge ve formları kurallara uygun şekilde biz dolduralım.
Vizeniz Onaylansın
Vizeniz onaylandıktan sonra, Vize Başvuru Merkezi’nden pasaportunuzu teslim alın.
Soru & Cevap
Özellikle Avusturya turistik vizesi başvurusu yapan vatandaşların işlemleri en fazla 7 iş günü içerisinde sonuçlanır. Vize türlerine göre çıkma süreleri de değişiklik gösterir. Resmi tatillerde ya da yoğunluk olduğu dönemlerde vizelerin sonuçlanma süresi uzar. Genellikle vatandaşların vize talepleri resmi iş günlerinde işleme sokulduğu için bir iki gün aksaklıklar yaşanabilir. Seyahat edecek olanların, vize başvurularını en az 30 gün önceden yapmaları sorun yaşanmaması açısından avantajlıdır.
Avusturya, Schengen anlaşmasının içerisinde yer alan ülkelerden bir tanesidir. Bu nedenle Schengen vizesi alan vatandaşlar, Almanya, Hollanda, Belçika, Polonya, Portekiz, Litvanya, Estonya, Norveç ve Malta gibi ülkeleri ziyaret edebilirler. Ancak Schengen vizesi ise farklı AB ülkelerini gezebilmek için ilk olarak Avusturya’dan başlanması gerekir. Vize hangi ülke için alındıysa o noktadan farklı bölgelere geçilebilir.
Randevu alarak İspanya vizesine başvuru yapmak Avusturya’ya seyahat etmeden önce vize alabilmek için öncelikle Konsolosluk ya da başvuru merkezleri ile görüşme sağlanmalıdır. Randevu genellikle resmi vize başvuru merkezleri üzerinden kolaylıkla alınabilir. Randevu sürecinde, vize türü ve neden seyahat edilmek istendiği belirtilmelidir. Seyahatten en az 5 hafta önce randevu alınması, sorun yaşamadan tüm işlemlerin tamamlanabilmesi açısından önemlidir. isteyen kişileri, ne tip bir vize aldıkları son derece önemlidir. Buna göre, uzun süreli bir vize başvurusu yapan kişilerin, konsolosluk ya da büyükelçiliğe gitmeleri gerekmektedir. Yani randevular bizzat, vize başvurusunda bulunan kişiler tarafından yapılmalıdır. Ancak turistik olarak bilinen Schengen vizesi için aracı kurumlar tercih edilebilmektedir. Bu kurumlar, harç dışında ek bir ücret almaktadırlar. Randevular, acenteler aracılığı ile alınmaktadır.
Avusturya vizesi randevusu mülakat şeklinde gerçekleştirilmez. Randevu sürecinde vatandaşların vize türünü belirtmeleri yeterlidir. Eğitim ya da ERASMUS vizesi alacak olan öğrencilerin ise Almanca ya da İngilizce yeterliliklerini gösterebilmek adına yetkililer ile görüşmeleri gerekebilir. Bu gibi durumlarda ise Konsolosluk görevlileri öğrencileri mülakata çağırır. Vize randevusunun mülakat şeklinde olmaması, daha kolay bir şekilde başvuru sürecinin başlamasına zemin hazırlar.
Avusturya’ya uzun süreli vize alabilmek için Schengen’den ayrı olarak tekrar başvuru yapmak gerekir. Eğitimlerini Avusturya’da tamamlayanlar, en fazla 1 yıl kalacak şekilde Schangen vizelerini uzatabilirler. Daha uzun süre kalmak için ise oturma izni almak gerekir. Uzun süreli vize başvurularında vatandaşların banka dekontlarını ve son 3 aylık maaş bordrolarını da belirtmeleri zorunludur. Oturma izni almak ya da Avusturya vatandaşı olmak adına yerine getirilmesi gereken farklı kurallar vardır. Belirtilen ülkede eğitim gören ya da çalışan kişiler, daha kolay bir şekilde vizelerini uzatabilirler. Uzun süreli vize süreçleri, en fazla 6 ay içerisinde sonuçlanır. Vize başvurusu yapan vatandaşların seyahat sürelerine göre hareket etmelerinde fayda vardır.
Avusturya’ya en erken çıkan vize, maksimum 7 iş günü ile turist vizesidir. Evraklarını tamamlayan ve seyahat bilgilerini belirten vatandaşlar, 5 ile 7 iş günü arasında bir sonuç alabilirler. Vize çıkma süreleri yoğunluk durumuna göre değişiklik gösterir. Resmi tatillerde Konsolosluklar ve vize merkezleri çalışmadığı için vize alma süresi uzayabilir. Uzun sürede sonuçlanan vize başvuruları ise aile birleşimi, ticari ve eğitim olarak belirtilebilir.
Avusturya’ya acil vize gibi bir alternatif söz konusu değildir. Vatandaşlar en hızlı şekilde vize başvurularını tamamlasalar bile sonuçlanma süresi 5 iş günü olarak belirlenmiştir. Avusturya’da yaşayan akrabalar ile ilgili bir sorun yaşanması ya da iş konusunda herhangi bir problemin yaşanması durumunda acil vize avantajlıdır. Ancak şuan için böyle bir alternatif olmadığından dolayı en az 1 hafta beklenmesi gerekir.
İspanya’ya Express vize ile gitmek mümkün Avusturya’ya Express vize yoktur. Seyahat etmek isteyen vatandaşların, belirli bir süre öncesinde tüm evraklarını tamamlamaları ve başvurularını gerçekleştirmeleri zorunludur. Ekspress vize gibi bir uygulama şuan için Avrupa ülkelerinin bazılarında bulunur. Ancak Avusturya’ya gitmek isteyen vatandaşların belirli bir süre beklemeleri gerekir. Bazı resmi vize başvuru merkezlerinde Express vize hizmeti olsa da en az 48 saat beklemek zorunludur. dür. Acil vizenin bir diğer türü olan Express vize, daha hızlı bir şekilde sürecin akmasını sağlamaktadır. Bu tip bir vize için aracı kurumlar yerine bizzat elçilik ile siz muhatap olmalısınız. Yapılacak olan işlemlerin hızlı olması sayesinde büyük bir avantaj elde etmeniz mümkündür. Böylelikle daha seri bir biçimde vize alınabilmektedir.
Tüm evrakların tamamlanması durumunda Avusturya vizesi en fazla 3 ay sonunda çıkar. Vizeleri onaylanmayan vatandaşların eksik evraklarını yeniden temin etmeleri ve tekrar başvuruda bulunmaları gerekir. Aile birleşimi vize süreçleri daha uzun ve zahmetli olduğundan dolayı, onaylanma süreci de değişiklik gösterir. Davetiye mektubunun gelmemesi ya da prosedürde bir problem yaşanması durumunda vize en az 2 aylık bir sürenin sonunda çıkar. Aile birleşimi vizesine başvurabilmek adına Avusturya’da yaşayan eşin, belirtilen ülkenin vatandaşı olması gerekir.
Kendi özel arabası ile İspanya’ya gitmek isteyen kişilerin; ehliyet, araca ait olan yeşil sigorta ve ruhsatı yanında bulundurması gerekmektedir. Avusturya vizesi öncesinde, pasaport işlemleri sırasında da vatandaşların parmak izi alınır. Ancak pasaport ve vize süreçlerinde uygulanan işlemler farklılık gösterdiği için vize başvuru aşamasında da parmak izi belirtilmek zorundadır. Özellikle daha öncesinde Schengen vizesi almayanlar, evraklarını tamamlama aşamasına geçmeden önce parmak izi taraması yaptırmalıdır. Belirtilen uygulama, Avrupa Birliği üyesi ve Schengen Anlaşmasına bağlı tüm ülkelere seyahat eden vatandaşlar için geçerlidir. Parmak izi belirtilmesi durumunda, vize işlemleri daha kısa süre içerisinde sonuçlanır. Bu tür prosedürler hem vatandaşların hem de ülkelerin güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir. Avusturya vize başvurusu yaparken mutlaka 3 aylık gelir durumu ve çalışanların sigorta dökümlerini de dosyalarına eklemeleri gerekir. Eğer araç başka kişiye aitse, bu noktada bir vekaletname alınmalıdır ve bu belge onaylı olmalıdır.
Avusturya vizesi alırken, konsolosluk tarafından istenen belgelerin tamamının orijinal olması gerekir. Vize işlemleri sırasında belgelerin hem orijinali hem de fotokopisi dosyaya eklenmelidir. Belgelerin eksik ya da hatalı olması durumunda vize başvurusu olumsuz sonuçlanır. Evrakta sahtecilik yapanların ise farklı ülkelere çıkışları yasaklanır ve pasaportları ellerinden alınır. Avusturya vizesi alırken özellikle davet mektubunun ya da öğrenci belgesinin orijinal hali ile yetkililere verilmesi gerekir. Turistik, ticari, aile birleşimi, eğitim gibi vizelerde istenen standart belgeler, kimlik fotokopisi, gelir belgesi, sigorta dökümü, öğrenciyse okul belgesi, biyometrik fotoğraf olarak belirlenmiştir. Vize türüne göre vatandaşlardan ekstra belge talebinde bulunulabilir. İstenen tüm evrakların en kısa sürede tamamlanması vizenin daha kolay çıkmasına zemin hazırlar.